Terug naar overzicht
23.12.2021

Uw Loonadministratie Q1.2022

De feestdagen staan voor de deur en daarbij komt het eerste kwartaal om de hoek piepen.

Wat betekent dit voor uw loonadministratie? Wij hebben de bijzonderheden alvast op een rijtje gezet.

 

 

 

1.       WIJZIGING DOELGROEPVERMINDERING EERSTE AANWERVING

Om de loonkost te drukken, voerde de Belgische wetgever in het verleden de doelgroepvermindering voor eerste aanwervingen in.

Een nieuwe werkgever die overgaat tot aanwerving van de eerste zes werknemers genoot :

  • een volledige kwijtschelding van de basis sociale bijdragen ten laste van de werkgever voor onbepaalde duur voor de eerste werknemer;
  • een korting op de sociale bijdragen ten laste van de werkgever gedurende een aantal kwartalen voor de tweede tot de zesde werknemer.

Op dit ogenblik kunnen de werkgevers voor een eerste aanwerving dus onbeperkt in de tijd genieten van een volledige kwijtschelding. Vanaf 1 januari 2022 wordt het bedrag van de RSZ-korting voor de eerste aanwerving echter beperkt tot 4.000 EUR per kwartaal. Deze beperking geldt zowel voor werkgever die voor 2022 gebruik maakten van deze doelgroepvermindering, als voor diegenen die er vanaf 2022 gebruik van zullen maken. De korting blijft wel onbeperkt in de tijd.

De doelgroepvermindering voor de tweede tot en met zesde werknemer blijft onveranderd.

Het bovenstaande moet nog worden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

 

2.       LOONGRENZEN 2022

Traditiegetrouw worden de loongrenzen opnieuw aangepast.

Deze loongrenzen zijn relevant voor de toetsing van de geldigheid van en/of de uitwerking van:

  • een niet-concurrentiebeding : in een niet-concurrentiebeding verbindt de werknemer zich ertoe om bij zijn vertrek uit de onderneming geen gelijkaardige activiteit uit te oefenen, zij het door zelf een onderneming uit te baten, zij het door in dienst te treden bij een concurrent.
  • een arbitragebeding : in een arbitragebeding verbinden de werknemer en de werkgever zich vooraf ertoe om de geschillen die zouden voortvloeien uit de overeenkomst te onderwerpen aan arbitrage.
  • een scholingsbeding : in een scholingsbeding verbindt een werknemer, die tijdens de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst een opleiding mag volgen op kosten van de werkgever, zich ertoe om een deel van de opleidingskosten aan deze laatste terug te betalen, indien hij de onderneming verlaat voor het verstrijken van een overeengekomen periode.

Vanaf 1 januari 2022 zullen volgende bruto jaarloongrenzen van toepassing zijn op :

  • het niet-concurrentiebeding, met uitzondering van de handelsvertegenwoordigers & het arbitragebeding : 73.571 euro.
  • het niet-concurrentiebeding van toepassing op de handelsvertegenwoordigers & het scholingsbeding : 36.785 euro.

 

3.       KLEIN VERLET VOOR TESTEN OP CORONA

Een werknemer die op basis van de Self Assessment Testing Tool het advies krijgt om zich te laten testen op het coronavirus, kan sinds 19 november 2021 afwezig zijn van het werk mét behoud van zijn loon ten laste van de werkgever. Dit werd vastgelegd in de cao nr. 160, die ophoudt van toepassing te zijn op 28 februari 2022.

De Self Assessment Testing tool levert een afwezigheidattest af. De werknemer moet de werkgever onmiddellijk verwittigen van zijn afwezigheid en dient het afwezigheidsattest aan de werkgever over te maken.

De werknemer die niet kan telewerken mag afwezig zijn van het werk gedurende de tijd die nodig is om de test te laten afnemen en om het resultaat van die test te bekomen, met een maximumduur van 36 uur vanaf het aanmaken van het afwezigheidsattest door de Self Assessment Testing Tool.

De werknemer die wel kan telewerken mag afwezig zijn van het werk gedurende de tijd die nodig is om een test te laten afnemen. In dit geval voert de werknemer de arbeidsovereenkomst verder uit via telewerk tot het resultaat van die test bekomen is, met een maximumduur van 36 uur vanaf het aanmaken van het afwezigheidsattest door de Self Assessment Testing Tool.

De duur van de afwezigheid verschilt naargelang de werknemer al dan niet de mogelijkheid heeft om te telewerken, maar hoe dan ook bedraagt de maximumduur 36 uur vanaf het aanmaken van het afwezigheidsattest. Iedere werknemer kan in de periode tot 28 februari 2022 maximum 3 keer gebruik maken van dit klein verlet.

 

4.       AFSCHAFFING ZIEKTEBRIEFJE VOOR 1 DAG

Wanneer een werknemer vandaag de dag ziek wordt, moet deze de werkgever hiervan onmiddellijk verwittigen. De werknemer dient een ziektebriefje aan de werkgever te bezorgen indien deze verplichting is voorzien in het arbeidsreglement of in een cao.

Het begrotingsakkoord voorziet nu een afschaffing van het ziektebriefje voor afwezigheden van 1 dag door ziekte en dit 3 keer per jaar.

De afschaffing geldt enkel voor grote ondernemingen. Voor KMO’s (werkgevers met minder dan 50 werknemers) verandert er niets.

Dit moet echter nog in officiële regelgeving worden gegoten.

 

5.       WIJZIGING KB 213 (BOUW)

Bestaande regeling

In PC 124 kunnen ondernemingen de grenzen van de normale arbeidsduur met 180 uren per kalenderjaar overschrijden in periodes van intense activiteit / in de zomerperiode, dit met een maximum van 1 uur extra per dag en mits naleving van de invoeringsmodaliteiten[1].

Als beloning voor dit extra werk krijgt de werknemer dan naar keuze ofwel een toeslag van 20% op het extra uur, ofwel mag de werknemer de extra werktijd recupereren. Deze recuperatie van de werktijd, ook wel inhaalrust genoemd, dient steeds binnen de 6 maanden te gebeuren.

Wijziging

Recent werd in de Kamer een wetsontwerp aangenomen tot wijziging van KB nr. 213. Dit wetsontwerp bepaalt dat:

  • 1,5 uur extra per dag gepresteerd zal kunnen worden i.p.v. 1 uur;
  • de toekenning van de inhaalrust (recup) slechts zal moeten plaatsvinden binnen de 12 maanden i.p.v. de 6 maanden.

Het is thans nog wachten op de publicatie van de wijziging in het Belgisch Staatsblad, voordat hiervan gebruik kan worden gemaakt.

 

6.       VERLENGING GELDIGHEIDSDUUR MAALTIJD- EN ECOCHEQUES

Tijdens de coronacrisis nam de regering al eerder de beslissing om de geldigheidsduur van de maaltijdcheques en ecocheques te verlengen.

In de programmawet van 14 december 2021 wordt nu opgenomen dat de ecocheques die in 2021 vervallen zijn, opnieuw zullen worden heruitgegeven ten belope van hetzelfde bedrag als dat van de in 2021 vervallen ecocheques aan de werknemer, zonder bijkomende kosten voor de werknemer of zijn werkgever. Deze cheques hebben opnieuw een geldigheidsduur van 24 maanden.

Hetzelfde geldt voor de maaltijdcheques die in 2021 vervallen zijn, deze cheques zullen opnieuw een geldigheidsduur van 12 maanden hebben.

 

7.       CO2 REFERENTIEWAARDEN BEDRIJFSWAGEN

De CO2 referentiewaarden voor de berekeningen van het voordeel alle aard voor de bedrijfswagens voor 2022 zijn bekend. De waarden zullen afnemen, waardoor het voordeel alle aard in 2022 fors zal toenemen.

Vanaf 1 januari 2022 bedraagt de referentie-CO2-uitstoot:

  • voor benzine, LPG of aardgasvoertuigen: 91 g/km;
  • voor dieselvoertuigen: 75 g/km.

8.       impact corona-telewerk bij grensoverschrijdende tewerkstelling

Toepasselijke sociale zekerheid

Het toegenomen gebruik van telewerk als gevolg van de COVID-19-crisis, zal niet in aanmerking worden genomen bij de vaststelling van de toepasselijke socialezekerheidswetgeving.[2] Dit is een belangrijk standpunt ingenomen door de RSZ, daar de werknemer omwille van de coronamaatregelen, verplicht is meer van thuis uit te werken, en dit volgens de aanwijsregels van de Europese Verordeningen zou kunnen leiden tot de bevoegdheid van een andere lidstaat inzake sociale zekerheid.

Concreet, zullen de periodes van telewerk op het Belgisch grondgebied verricht door een grensarbeider, bij wijze van uitzondering niet in aanmerking worden genomen voor de vaststelling van de toepasselijke sociale zekerheidswetgeving. Het is immers de lidstaat die, op basis van het “normale” arbeidspatroon, bevoegd zal zijn voor de aansluiting en inning van de sociale zekerheidsbijdragen. Deze “neutralisatieperiode” geldt slechts voor een beperkte duur, met als voorziene einddatum 30 juni 2022.[3]

De RSZ aanvaardt hogergenoemde “neutralisatieperiode” alleen maar indien het gewijzigde arbeidspatroon te wijten is aan de huidige coronamaatregelen[4] én op voorwaarde dat het arbeidspatroon opnieuw “normaliseert” van zodra de beperkingen zijn opgeheven.

Fiscaal

Het telewerk dat werd ingevoerd ingevolge de coronacrisis, kan bovendien ook de fiscale positie van de grensarbeider wijzigen, en de vraag naar welk land bevoegd is om belastingen te heffen op het loon van de werknemer.

Het principe dat de fiscus vooropstelt ligt in lijn met de visie van de RSZ, zodoende dat de situatie geen impact zal hebben op het fiscaal statuut van de grensarbeider/werknemer.

Ook de akkoorden die de Belgische fiscus eerder afsloot met de fiscale autoriteiten van onze buurlanden Luxemburg, Frankrijk, Nederland en Duitsland werden inmiddels verlengd tot 30 juni 2022. Tot 30 juni 2022 zullen bijgevolg de telewerkdagen omwille van de coronacrisis door de fiscale autoriteiten beschouwd worden als dagen gepresteerd in het land waar men normaal tewerkgesteld is.

Voor landen waarmee België geen regeling en dus amendement heeft getroffen, daarvan gelden de algemene principes uit het Dubbelbelastingverdrag.[5]

 

[1] Gelieve ons te berichten indien u meer info zou wensen over de invoeringsmodaliteiten.

[2] Toepasselijke Verordeningen 883/2004 en 987/2009.

[3] Deze datum zou in functie van de coronamaatregelen nog herzien kunnen worden.

[4] Zoals bijvoorbeeld het verplicht telewerk.

[5] Alzo zal er gekeken moeten worden naar de effectieve/fysieke tewerkstelling in de betrokken werkstaat en/of de 183-dagen-regel.

© Van Havermaet International 2024

Wij maken gebruik van cookies of gelijkaardige technologieën (bv. pixels of sociale media plug-ins) om o.a. uw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij analyserende en marketing cookies te gebruiken om uw websitebezoek persoonlijker te maken, gerichte advertenties naar u te verzenden en om ons meer inzicht te geven in uw gebruik van onze website.

Gaat u ermee akkoord dat we cookies gebruiken voor een optimale websitebeleving, opdat wij onze website kunnen verbeteren en om u te kunnen verrassen met advertenties? Bevestig dan met "OK".

Wenst u daarentegen specifieke voorkeuren in te stellen voor verschillende soorten cookies? Dat kan via onze cookie policy. Wenst u meer uitleg over ons gebruik van cookies of hoe u cookies kan verwijderen? Lees dan onze cookie policy.