Terug naar overzicht
29.08.2024

Nieuw migratiebeleid in Wallonië: wat moeten ondernemers weten

Na de recente wijzigingen in het migratiebeleid in Vlaanderen, volgt nu ook Wallonië met aanpassingen die de regio aantrekkelijker moeten maken voor buitenlandse werknemers. Deze veranderingen willen het nijpende tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten aanpakken. Ze treden in werking op 1 september 2024. We lichten de belangrijkste wijzigingen toe.

Belangrijkste wijzigingen in de toekenningscriteria

Voor tijdelijke gecombineerde vergunningen zijn de toekenningscriteria aangepast:

  • Hooggeschoolde jongeren (jonger dan 30 jaar): de salarisdrempel verlaagt naar 40.248 EUR per jaar of 2.891,38 EUR per maand (80% van de oorspronkelijke drempel).
  • Europese blauwe kaart: voor houders van een diploma dat minder dan drie jaar oud is, geldt nu dezelfde verlaagde salarisdrempel van 40.248 EUR per jaar of 2.891,38 EUR per maand.

Nieuwe vrijstellingen en toegang tot de Belgische arbeidsmarkt

De regelgeving introduceert nieuwe vrijstellingen en biedt meerdere manieren om aan te tonen dat de lokale arbeidsmarkt niet kan voldoen aan de vraag naar werknemers:

  • Knelpuntberoepen: als een functie op de lijst van knelpuntberoepen voorkomt, kan sneller een buitenlandse werknemer worden aangetrokken.
  • FOREM-getuigenissen: bij een onvervulde vacature gedurende minstens vijf weken.
  • Niet-succesvolle kandidatenzoektocht via FOREM: als actieve zoekpogingen geen geschikte kandidaat opleveren, kan dit ook toegang bieden.

Aanpassingen in contracten en werkvergunningen

  • Verplichte vermeldingen in contracten
  • Kort verblijf: de definitie van een kort verblijf is nu gelijkgesteld aan die van andere overheidsorganen, nl. 90 dagen binnen een periode van 180 dagen.
  • Werkvergunningen: bij verlenging van een vergunning wordt deze impliciet verleend na 30 dagen, met een voorlopige werkvergunning indien de aanvraag binnen de gestelde termijn is ingediend.

Dit waren slechts de belangrijkste wijzigingen. Onze specialisten staan klaar om u te adviseren over de impact van deze aanpassingen op uw bedrijfsvoering. Neem gerust contact met ons op.

© Van Havermaet International 2024