Terug naar overzicht
26.03.2020
#Zaken doen in België

Limosa – nieuwe versie ontvangstbewijs en invloed coronavirus

Vanaf 25 maart 2020 wordt een nieuwe versie van het Limosa-1 ontvangstbewijs afgeleverd. Daarenboven hebben we ook enkele praktische vragen uitgeplozen i.v.m. Limosa ten tijde van Corona.

De Limosa meldingsplicht is in België in 2007 ingevoerd en betreft een voorafgaande melding van personen die tijdelijke werkzaamheden in België verrichten.

Er zijn door de jaren heen regelmatig wijzigingen in de regelgeving en toepassing gebeurd. Zo zal er ook vanaf 25 maart 2020 een nieuwe versie van het Limosa-1 ontvangstbewijs afgeleverd worden.

Zie onderstaand voorbeeld:

Vanaf nu wordt ook de toepasselijke sector vermeld op het Limosameldingsbewijs en in geval van uitzendarbeid, het erkenningsnummer van het uitzendbureau.

Los van deze nieuwe vermeldingen op de Limosaverklaring stelt zich in tijden van Corona ook de vraag wat er nu concreet moet gebeuren met de reeds uitgevoerde Limosa meldingen die de periode van de Corona-crisis dekken maar waar de werknemers of zelfstandigen momenteel niet in België aan het werk zijn?

Hieronder hebben wij enkele praktische voorbeelden uitgewerkt:

1. Ik heb een Limosa melding voor een werknemer uitgevoerd voor de periode van 01.03.2020 tem 30.06.2020. Mijn project is nu voor onbepaalde duur wegens Corona onderbroken. Moet ik de uitgevoerde Limosa melding annuleren en een nieuwe maken voor de aangepaste periode van tewerkstelling?

Voorlopig dient u niets te ondernemen. De melding mag zo behouden blijven op voorwaarde dat de werken nadien terug hervat zullen worden.

In het geval de werknemer niet naar België terugkeert na afloop van de schorsing, is het wel aan te raden om de oorspronkelijke melding te annuleren en een nieuwe melding voor de aangepaste tewerkstellingsperiode te maken.

2. Ik heb een Limosa melding voor een werknemer uitgevoerd voor de periode van 01.04.2020 tem 15.04.2020. De opdrachtgever informeert mij vandaag dat de opdracht geannuleerd zal worden.

In deze situatie zal de werknemer ook geen werkzaamheden in België verrichten en moet de melding geannuleerd worden.

3. Een werknemer beschikt over een Limosa melding van 01.03.2020 tem 05.03.2020. Op 06.03.2020 dient de werknemer nog bijkomende werkzaamheden op het project te verrichten. Moet ik nog een bijkomende Limosa melding maken?

In deze situatie dient de Limosa melding inderdaad verlengd te worden. Elke dag van tewerkstelling in België dient immers gedekt te zijn door een Limosa melding.

4. Een zelfstandige onderaannemer gaat kortelings bouwwerkzaamheden in België verrichten. Moet deze zelfstandige over een Limosa melding beschikken?  

Sinds 1 januari 2019 is de verplichting inzake de Limosa meldingsplicht voor zelfstandigen gewijzigd, hetgeen betekent dat  zelfstandigen alleen nog moeten melden als zij activiteiten binnen een risicosector (bouw, vlees – en schoonmaaksector) in België uitoefenen. Aangezien deze casus een zelfstandige betreft die bouwwerkzaamheden gaat verrichten, zal ook hij een Limosa melding moeten doen.

 

Voor de duidelijkheid: voor werknemers blijft de regelgeving ongewijzigd voor alle sectoren van toepassing.

© Van Havermaet International 2024